A Zuglóban található 1948-as emlékmű teljes körű felújításával kapcsolatosan

A Szent Kristóf Alapítvány körültekintő előkészítő tevékenységét követően megkezdődhetett az Egressy út 73/b szám előtti 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100. jubileumára emelt, 20 éve elhanyagolt emlékmű felújítása és a körülötte levő terület teljes körű rendezése.

 

A felújítás szándéka egybeesett a helybeli lakosok hosszú évek óta megfogalmazott igényével, különös tekintettek arra, hogy a rekonstrukció nem csak magát az emlékművet, hanem annak közvetlen környezetét is érintette, mely által a szóban forgó közterület látképe nagyban javult, lényegesen esztétikusabbá vált.

Bp-i Felsőmezőgazdasági Iskola oz.-jának felavatása 1937. október 04. 16.old

IMG_6092

Az emlékműnek nem volt talpazata és nem volt rögzítve, a körülötte levő járólapok hiányosak és töröttek voltak. Az Emlékmű talpazatát rögzítették, beton alapot készítettek melyre rögzítették az emlékművet a körülötte levő díszburkolatot felszedték és új díszburkolatot készítettek. Daruval emelték ki és fordították az út felé az emlékművet. Az emlékmű tetejére zászlótartó rúd és egy nemzeti színű lobogó lett kihelyezve. A munka elvégzése 1 hetet vett igénybe. A szennyezett emlékművet felcsiszolták és speciális anyaggal kezelték. Az emlékmű ünnepélyes felavatására folyó év március 15-én kerülhetett sor.

Későbbi kutatásaink alapján derült fény az emlékmű múltjára, amelyet eredetileg országzászlónak avattak fel az iskola udvarán. A Kossuth címer helyén pedig Erdély címere volt található.

Felsőmezg.isk.oz.-ja XIV.Kövér Laj.u5.a. Pedagódiai könyvtár (2)

IMG_6405

IMG_6365